Tuesday, March 16, 2010

AKU KENE JUMPA PSIKIATARI KE..

Salam..

lame tul aku tak update blog..nak up gmbr yg gi lgkawi tu pun tak wat lg..tu bkn da tahap basi lg tapi da tahap ketinggalan zaman..sbbnye aku sungguh2 la penat..nape aku penat..ntahla...bdn aku penat..otak aku penat..mata aku penat..sume penatla..dkt ofis penat wat keje..eh byk sgt ke keje aku..ntahla ek..kdg2 byk kdg2 skit..tgk keadaan..tp ttp gak penat..blk umh pun same..aku penat gak..tekejar2 nak memasak..nak kemas umah..nak uruskan anak..lg2 klu wat sume tu sorg2..mmg pnt...tu br umh kcik je..blum duk umh beso..eh ade hati nak duk umh beso ek..hahahaha..aku duk bygkan cmnela ngn izan n cc kat ofis aku ni..tiap2 ari bgn kul 430 pg nak msk2 utk ank..sgguh mengagumkan...(izan aku promote name ko ni..pahala byk ko dpt ni..huhuhuhu) aku cube gak utk bgn pg2 nak wat sapan utk suami tp tak larat nak bgn..tak tau la nape..

adekah itu bemakna aku tak jd isteri yg solehah ek..aku jarang gosok bj suamiku..dia pun mcm tak ksah..tak gosok takpe..gosok pun ok...ke tu yg wat aku amik kesempatan jd malas..aku ni penat ke sbb malas sgt2 ek..aduhla...yg psti mmg aku rs penat...otak aku ni kot yg pnt..dgn mcm2 mslh..mslh kat ofis..mslh kat umh..kdg2 aku sian kat ank aku sbb bile aku da pnt aku jd seorg mamee monster..ade je tak kene..padahal dorg kcik lg..tak phm ape2...smpai satu tahap aku menangis sgt2 sbb kepenatan..lg2 bile ank aku tak dgr ckp aku..lg betambah amarah je aku ni..aku takut aku belasah dorg kang..ish...ringan sungguh tangan ku ini..ya Allah..napela aku ni..nak mrh je..dgn suami pun aku angin..dgn ank pun same..teruk sgt ke aku ni ek..kene jumpa psikiatari ke..

ape pendapat korg..haruskah aku lari dr situasi ini...lari pun nak gi mane..blk2 keje hadapi sume ni blk..tp yg psti aku sgtla pnt...penat dgn segala2 nye...agknye bile aku mati je br aku rs tng..tp aku lum besedia lg utk pergi..aku tak puas idup kat dunia ni..agknye aku ni telalu mengharap yg tinggi2..so bile tak dpt jd kecewa n penat nak cube...hm...hrp2 aku tak penat utk hadapi sume dugaan yg bakal tiba..ni baru skit kan...ntah ape mslh aku ni pun aku tak tau..argh...yg psti aku penat la...tu je yg korg perlu tau...okla da penat...see..penat lg..huhuhuhu..nak gi mkn la...lapor...

taking care...

6 comments:

~aSHa~ said...

'agknye aku ni telalu mengharap yg tinggi2..so bile tak dpt jd kecewa n penat nak cube...'
quote balik ayat ko...ko sdr sedarkan

kita susah nak jadi perfect, lgpun nobody perfect...ko jgn bezakan org lain..izan tu tido awal...kul 9 dah ke new zealand....dia pun mesti ada perkara lain yg dia tak cite kat ko kan...so nobody perfect...

sbb tu aku mmg tak leh bangun awal mcm dia....tido kul 12 atau kul 1. dan sbb tu aku rasa nak pembantu je...

mmg penat, walau kat ofis takde la keje byk sgt selalu, maybe boleh dikatakan bermusim la kan....tapi penat gak kan...seharian berada di ofis...nak kejar gi taska lagi kan...

jgn paksa diri...nanti menyeksa diri...

aku ni pun kalo penat...kadang2 jadi gak tiger jadian...sian budak2...eheheh mmg sian gak la anak2 aku kadang2 tu...ye ar kita balik keje nak rehat2..mereka balik keje time tu ar nak susu ar nak tgk oltromen ar...tak smpt bukak tudung...tul idak?

so jgn paksa diri..sesekali ko kena MANJA kan diri...weekend..upah la sesape nak amik cuci rumah, atau ko pg la sesekali ke spa....

ok idea aku?

iz-AnN عبداللطيف said...

betul cakap asha tu...aku pun kekadang jadi gak tiger jadian...malah lebih dari itu...tapi dari dulu lagi aku memang diasuh bangun awal dan tido awal...mana ada aku merayap sampai memalam time belajar dulu, kalu ada pun sure aku dah menguap...tak caya tanyalah sesapa yang rapat ngan aku...

aku pun bukan perfect, cuma kekadang aku buat apa yang aku rasa itu tanggungjawab aku...nak kata aku rajin, tak jugak, malas jugak kekadang, tapi aku set kan kat mind aku, menda tu kena buat...so tu aku buat jugak walaupun kekadang tu tangan ngan mulut sama jek lajunya...hehehe

ayang said...

ye la masalah penat ni mmg membebankan.. aku kt rumah xde sesapa pun aku bule jd penat.. baru tgk benda yg xbekenan dek mata pun aku penat apatah lagi mengerjakan menda yg membuatkan mata aku penat.. so akan jd keseluruhan idup aku terasa penat..

lebih2 aku ni kalu dh penat menegur mula la jd raksasa..bkn pd anak2 pd barang2 yg aku rasa buat aku penat pun rasa cam nk dipecah2kan. skrg ni pun hubby aku mungkin dh mula terasa kepenatan yg aku tanggung selama nie.. (sejak menguruskan nasrul sepenuhnya)

biasala org baru dpt adik mmg meragam melangkaui batas.. selalu hubby aku kata "ni degil2 nie ayah bedal nnt baru tau"

n bermula detik itu, si anak mula mencipta lagu... "ayah bedal ayah bedal ayah bedal.. lalalala ayah bedal ayah bedal ayah bedal..."

umilia said...

asha : tula..aku mgkin nak jd yg tebaik..tp bile tak dpt tu yg cpt rs pnt n hampa.aku tdo awl sha..kul 10 da tdo..tp ttp tak leh bgn awl..tula aku pun heran..abi nye ade tp sume nak umi..umi nye tgh sibuk wat keje pun sibuk mintak kat umi..nak mrh sgt pun dorg bdk lg..yg bpknye la tak phm2 anknye mintak tu ini..dia diam je..mane tak pnt..hm..aku tak pnh gi spa ke urutan ape ke..tingin nak gi tp mcm mmbazir kot..baik duit tu aku wat bli brg ank2..aku cmtu la sha..sll pk ank2 je..nak bli ape pun pk ank2 nye dlu..

izan : sbb aku rs aku ade tggjwb la aku cube nak bgn awl nak wat ape yg ptt tp tak leh gak..huhuhu..ssh btul la..agknye da liat kot ek..aku lak jnis klu mrh mane pun pnt mane pun mulut aku mls nak bising..nnti kate tak ikhlas..aku pun akan mrh klu aku suh org wat n mulut dia pun bunyi skali..mmg aku amarah..baik takyah wat cmtu..

ayang : aku tak taula ni br 2 ank ni..cmne la ade 4/5 org ank..mau aku dok baring je kepenatan..tp bile rht je skit mulala mata tepandang bnda2 yg menyakitkan mata..hehehehe..

moral of the story..penat ni tak leh ilang dr idup kite kan..walaupun kite uruskan dgn cara sistematik mane pun ttp rs pnt..hadapilah dgn senyuman...

♫♪Cik Puan Mimi ♫♪ said...

semua wanita bekerja mengalami situasi yang sama.. ialah penat kerja di opis, di rumah pun ada juga kerjanya.. hujung2 minggu pun tetap kerja.. kita kena basuh baju, kemas rumah, vakum.. laki hanya duduk baca sokabar jer.. memagn kita penat, rasa mendidih je hatini, tp macam kau cakap la, kang jadi tak ikhlas..

solution akak, amik pembantu. memagn rasa macam tak mampu, tp kalau kira2 blikk dengan kos anak duduk di taska dan kepenatan kita. ianya berbaloi.. tak yah penat2 balik kerja nak masak, apa semua..

macam kak mi memagn nak amik pembantu cuma sekarang susah nak dapat.. satu jer kak mi bersyukur, sebab kak mi tak yah masak. just siapkan apa2 yang patut jer la.. tp gosok memang perkara WAJIB. kalau tak, takkan nak biarkan laki pakai baju renyuk.

pasal manja kan badan tu pun perlu sebab kita penat. badan stress, nanti muka nampak akan lagi tua.. memang rasa rugi dan buang duit, tp sebenarnya kalau betul2 kita menikmatinya, kita rasa puas.. kita bekerja, ada duit sendiri, so kena la segarkan tubuh badan kita yang dah cukup stress ni.. barang anak, biar suami jer yang belikan..

~aSHa~ said...

ko ni bagus la lia...
apa2 pk anak2 dulu..itu yg bagus kan..keperluan anak2 di utamakan...

dah jgn fikir2 lagi...time blogwalking ni la cuci minda ye..ehehe..

aku sedih dgn sorang kawan ni...utamakan diri sendiri dulu dari keperluan anak2...ehehe...susu anak tanak beli stok byk2...tapi keperluan tuk mencantikkan diri sendiri spt bahan utama setiap bulan plak...spt lotion contohnye...PENTING KE LOTION tu? huhh...beli sepeket kecik susu anak pun bleh dpt dgn harga lotion...kalo beli pad ke itu mmg wajib la kot..lipstik pun aku rasa mcm tak wajib...huhh

sori lia terluah kat ko kat sini...sbb aku terkilan dgn sorang member ni...

tapi aku kagum la statement ko 'baik duit tu aku wat bli brg ank2..aku cmtu la sha..sll pk ank2 je..nak bli ape pun pk ank2 nye dlu..'