Saturday, December 12, 2009

DIA PERGI JUA...

Salam..

sori kwn2..dahlame aku tak update blog ni..sbbnye ape..
msti korg nak tau kan..mcm cite aku sblm ni mak metua
aku kan sakit tenat..so pada selasa 8.12.09 pukul 3.20 ptg
mak metua aku pergi jua..sesungguhnya Allah lebih
menyayangi dia...lebih baik dia pegi dr terus menderita
idupnye kan..okla...aku cite kan serba sdikit psl pemergian
Allahyarhamah Minah bt Md sani..

ari isnin tu kan aku dpt calling dr bpk metua aku yg kate
mak metua aku sakit tenat kan..so kul 11 aku pun gerak
blk ke jb..kul 1.30 smpaila ke jb dan kami trus direct
ke Hosp sultan ismail..hosp baru kat jb..sape org jb msti
tau..smpai sane tgk arwah da dipasang dgn bemacam2
wayar..sdih tul la..aku duk situ sampai kul 1 lbh pg..ingt
kan nak duk situ lame..tp sbb ank aku amsyar ngamuk
ssh nak tdo tepaksa gak la aku blk...

ari selasa pg kul 8pg aku pun gerak gi hosp..ni 1st time
aku drive kat jb tau..sbbnye laki aku tdo kat hosp utk
jg arwah..actualy bpk metua aku bebincang dgn ank2
nye adakah patut dicabut bantuan penafasan arwah..
sbbnye arwah masih benyawa disebabkan bantuan
penafasan..mengikut kate doc paru2 arwah da rosak
teruk...mmg takde harapan utk pulih..so setelah bncg
baik ibukak je kan bantuan penafasan tu..so lps zohor
tu doc pun cabut la sume bantuan yg ade...klu korg tgk
msti korg sedih..sume yg ade kat hosp tu menangis
sedih tgk arwah..lebih sedih lg ayh metua aku dgn redha
nye ckp kat arwah yg dia redha arwah pegi..yg dia syg
sgt kat arwah n dia maafkan sume slh arwah..korg
bayangkanla ayh metua aku tu ustaz...dia pun menangis
teresak2..yela...ingtkan lelaki ni sshla nak menangis
teresak2 gitu..

so tepat kul 3.20 ptg doc cek sume n sah arwah dah gi..
semoga rohnya dicucuri rahmat dan ditempatkan di kalangan
org yang beriman..lps tu urusan jenazah pihak hosp
yg uruskan..aku n kak iparku telah pun membantu
memandikan dan mengkafankan arwah..ya Allah..sdih
sungguh saat tu..tp aku cekalkan semangat..walaupun ni
1st time aku uruskan jenazah tp alhamdulillah arwah
sng sgt diuruskan..sungguh putih bersih sekali tanpa
sebarang kekotoran..pstu arwah dibawa pulang utk
disembahyangkan dan dikebumikan di tanah perkuburan
kebun teh..tepat azan waktu magrib arwah di masukkan ke
liang lahad..syukur sumenye bejalan dgn lancar tnpa
sebarang halangan..

so kenduri tahlil telah pun diadakan 3 mlm...arini aku
masih berada di jb..yg kesian nye kat adik ipar aku yg
acc tu...dia ingt2 lupe lg yg arwah da takde..bile ditanye
mak mane dia lupe...hm...masih lg meracau kate takut
n sakit..hrp2 cpt la sembuh..okla kwn2...da pnjg aku cite..
nak ltk gmbr manela ade kan nak amik gmbr ms tgh sdh2
tu..sok aku gerak la blk ptrjya setelah smggu becuti..kpd
kwn2...doakan roh arwah mak metua aku minah bt md sani
tenang disisi Allah ye...al fatihah....

8 comments:

~aSHa~ said...

alfatihah..semoga dia bahagia di sane....

sedih gak kalo kita terpaksa buat keputusan sama ada nak teruskan hidup tapi terseksa atau lepaskan dia pergi...uhuhuhu...adehhhh aku plak terbayang aku ditempat 'pesakit' yg langsung tak dpt nak beri peluang untuk menentukan dia nak terus hidup atau tlg la cabutkan nyawaku....uwaaaaa sgt tragis kalo aku pk gitu....

::Mamalyna:: said...

al fatihah buat ibu mertua lia...semoga arwah tenang dan berbahagia di sana...

lia, ape penyakit arwah sebenarnya

♫♪Cik Puan Mimi ♫♪ said...

salam takziah, harap lia dan suami tabah menghadapi dugaan ini.

al fatihah ..

ayang said...

takziah buat ko sekeluarga.. semoga roh mertua ko di cucuri rahmat.. aminn.. sabar yek..

umilia said...

mekasih pd kwn2 yg sudi doakan utk arwah ye..

actualy arwah ni ade kene buatan org..ikut doc lak katenye paru2 nye da rosak teruk..sbbnye bekuman n berair..ntahla ek..ape pun sume ni ketentuan Allah..ahli kuarga yg lain sume redha dia pegi dr terus teseksa..

iz-AnN عبداللطيف said...

al-fatihah...moga arwah ditempatkan di kalangan orang2 yang beriman...

.:fyzz:. said...

Alfatihah..takziah dari aku sekeluarga..terimalah dn redhalah ini semua ketentuan dari Allah..

Salam takziah..

.:~e'mie~:. said...

al-fatihah..semoga dicucuri rahmat n ditempatkan bersama orang2 yang beriman..amin..aku pun dulu bapak mentua aku meninggal..masa tu aku dalam pantang lagi..sedih tak dapat tengok buat kali terakhir..dier ader sebut nak jumpa aku n anak baru..tapi tak sempat jugak..al-fatihah jugak untuk bapak mentua aku..amin..