Wednesday, May 26, 2010

TOLONG AKU..TOLONG..HELP ME..HELP..TERUTAMA KWN2 PA..

salam..

kwn2 sume..bc kan tajuk aku di atas..btul2..aku mmg perlu pertolongan..so aku tujukan ni utk kwn2 PA ye..cmni..nak tanyela..korg sume da gune ke title baru setiausaha pejabat/pen setiausaha pejabat tu..means..klu isi borang ke..org tanye ke..korg ckp / tulis jawatan lame ke jawatan baru...pstu gaji korg da dapat ke belum ek..aku mcm konfius la..nak gune mcm segan..tp da kuatkuasa bln 1 kan..hbs cmne..kwn2 aku kat sini ade yg da gune..ade yg blum gune..dorg pun ade yg segan nak gune..tp kakak2 senior yg da keje lame dorg slumber je gune..dorg kate hak kite pe...btul gak..tp aku tak berani la nak gune..yela..dorg mcm tak ksah je bnda tu..

pstu gaji kan...aku dgr cite yg keje kat kem kewangan n NRE da dapat eh gaji baru utk jawatan baru..ye ke..betul ke ejay...nape korg leh dpt kiteorg tak dpt..takdela bkn aku tak ksah sgt duit tu..tp kesah gak la kan..hahahaha..yela..klu leh dpt sblm raye kan best gak kan..hrp2 la..gi pun aritu ade PPT yg gred same ngn gred baru aku ni dgn eksyen nye tanye aku...cmni dialog dia eh..

PPT tu : eh lia..awk da gune ke gred jawatan baru / tukar cop utk jawatan baru..

aku : takde pun..stil gune yg lame je..napenye...

PPT : takdela..jgn pndai2la tukar ye..bnda ni kene tggu hitam putih dr JPA dlu..

aku : oooo..yeke..hbs da ade org gune tu..ok je..takde kene mrh pun..

PPT : yeke..sape lak yg pndai2 suh gune..bnda ni kenela tggu JPA kua surat..

aku : oooo...kene tggu surat ke...bkn da kuatkuasa bln 1 ke..

PPT : mmgla..tp sabola..bkn tak dpt lgsg pun...nnti dpt gaji tu backdated kan byk..watpe nak risau..

aku : hbs ade kwn2 tu ckp kat MOF n NRE da dpt cmne lak..ke kem kite yg lmbt..

PPT : dorg tu yg pndai2..org JPA sndri lum gune lg..

aku : oooo..ok...

ha...cmne tu kwn2...any komen..aku musykil ni..hrp2 korg lehla bg komen yek..ok nak blk..
taking care...

p/s : aku byk ooooo da..hahaha...

8 comments:

.:fyzz:. said...

first of all aku nak say hi..amboi lama hg menyepi noh..cam biskut jap ada jap takde heheh...ok aku nak jawab..isu nih pd pendpt aku..mmg hak kita dh dh termaktub la pekeliling dn surat2 berkaitan bhw jawatan Hakiki baru kita adalah Setiausaha Pejabat Gred N27 so..nak sangkal apa lagi..aku dh guna pun tanpa segan dn silu..tanpa...just proceed...cthnya kan..bila timblan pengarah naik pengarah..takkan la dier segan nak guna title pengarah..dok guna gelaran TP lg..

so renung2 kanlah..

tp tatau la opinion lain kan..

ayang said...

gune jek la. nama pun dah kuatkuasa kan.. hehehe

umilia said...

hehehe..aku skang ni bile bz mmmg bz sgt2..ble free mmg takde keje..tu yg jd biskut tu.ko kat sane lain kot..kat tmpt aku ni dorg kesah skit..ape2 kene tggu surat..aku pun mls la nak ckp byk..gi pun gaji tak dpt lg..mcm cuti sume..ko dpt cuti 20 ari ke 25ari..gaji da dpt ke..

umilia said...

iye yang..ikut aku nak je gune..tp cc takde pun tukar jwtn baru aku kat pintu ni..tukar cop aku ke..pstu klu dpt surat / memo gi kursus / meeting msti dorg gune title lame gred lame..cmne tu..takkan aku nak tehegeh2 ckp aku da dpt gred baru jwtn baru..kang kate aku gile kuasa lak..cmne tu..

.:fyzz:. said...

depa jelez la tuh...wey tuh la surat tak kuar lgi..gaji tertunggak pun tak dpt lagi..takpa la sabar je la..aku pun tak tukar lg nama kt pintu bilik aku nih..jwtn baru...tp bos aku mmg asik dok say congrats kt aku ja kalau meting..siap gtau semua orng lgi ..

umilia said...

heheheh..tula kan..sabo je la..hrp2 dptla sblm raya ni..meriah skit ry ti..huhuhu..

♫♪ Cik Puan Mimi ♫♪ said...

ok lia ni pendapat akak,

bab cop dan signage kat pintu tu kami PA2 buat sendiri jer.. tak de sapa pulak yang marah.. mintak jer dengan orang yang buat iventori.. nak harap orang lain buatkan cop dan signage kat pintu tu mmg hazab la ... buat sendiri senang..

gaji kami belum terima sebab kat tempat kak mimi memang lambat.. biasanya setiap tahun dalam bulan 8 baru terima gaji baru .. mmg orang kewangan pun kata gaji kami bulan 8 baru dapat backdated .. tak kisahla.. janji sebelum raya

ok pasal gelaran tu dah boleh juga atau tak, akak ada tanya dengan pegawaijaga HRMIS sebab akak tengok masih tak berubah lagi gred jwatan kita dlm HRMIS tu.. pastu pegawai tu kata, selagi waran tak dapat, depa tak boleh tukar gred tu lagi dalam HRIMIS. bila waran tu dah dapat, baru la gred kita di tukar, dan otomatik cuti kita dari 20 hari bertukar ke 25 hari. harap jelas penjelasan..

mama zharfan said...

salam ziarah..me blogwalking...nice blog...have a nice weekend!